Ποιοι είμαστε και τι θέλουμε

Είμαστε θαυμαστές της γραφίδος του Ηλία Μπαζίνα, του φιλοσόφου αυτού της αθλητικής δημοσιογραφίας. Δεκαετίες τώρα ο παλαιός αθλητής και υπερήφανος Μανιάτης Ηλίας Μπαζίνας, με πρωτότυπη και γενναία σκέψη, γράφει στον «Φίλαθλο» και αλλού για τον αθλητισμό, την κοινωνία, την Ιστορία, τα έθνη και τους λαούς, την Ελληνική παράδοση, την γλώσσα και τον πολιτισμό μας. Ελεύθερο πνεύμα, με πολύ προσωπική και ανεξάρτητη σκέψη, δεν κατατάσσεται κάτω από καμμία ταμπέλα.

Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό την διάδοση των κειμένων του Ηλία Μπαζίνα. Ο ίδιος ο Ηλίας Μπαζίνας δεν έχει καμμία σχέση με την δημιουργία και την διαχείριση του ιστολογίου.

Παρά τις δεκαετίες της χρονικής διάρκειας και το μέγεθος του συγγραφικού έργου του Ηλία Μπαζίνα, σχεδόν τίποτε δεν βρίσκεται στο Διαδίκτυο. Σκοπός μας είναι να καλύψουμε αυτήν την έλλειψη.

Το ιστολόγιο δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλον σκοπό, διαφημιστικό, ιδεολογικό, προσωπικό ή άλλο. Παραπομπές θα γίνονται μόνον σε οτιδήποτε έχει σχέση με τον Ηλία Μπαζίνα ή σε φίλους που έχουν ανεβάσει ή μας έχουν στείλει κείμενά του. Τα σχόλια στο ιστολόγιο, για τα οποία οι διαχειριστές αποποιούνται κάθε ευθύνη, είναι ελεύθερα. (Εννοείται ότι ύβρεις, συκοφαντίες ή ό,τι άλλο εμπίπτει στον ποινικό κώδικα θα διαγράφεται μόλις υποπέσει στην αντίληψή μας.)

Θα ξεκινήσουμε με επιλεγμένα, διαχρονικά κείμενα, από το 1996 (από τότε αρχίζει η συλλογή μας - εάν έχετε και παλαιότερα, ή και νεότερα, ειδοποιήστε μας!) μέχρι και σήμερα. Πηγές μας:

- Η προσωπική μας συλλογή (1996-σήμερα). Τα περισσότερα (όσα δεν έχουν χαθεί...) δυστυχώς δεν έχουν ψηφιοποιηθεί ακόμη, αλλά επιφυλλασσόμεθα.
- Το βιβλίο του Ηλία Μπαζίνα, «Χωρίς παρωπίδες», εκδ. Αλκυών, 2000.
- Η εφημερίδα «Φίλαθλος». Δυστυχώς δεν έχει ελεύθερο δικτυακό τόπο, αλλά φωτογραφίες υψηλής αναλύσεως του πρωτοσέλιδου, από το 2005, υπάρχουν στο «Sport 24».
- Η στήλη «Ελεύθερο Βήμα» του δικτυακού τόπου του ΟΠΑΠ (κείμενα 2006-2007).
- Φίλοι του Διαδικτύου. (Συγκεντρώνουμε όσα άρθρα βρίσκουμε στο Διαδίκτυο και βάζουμε στο ιστολόγιό μας συνδέσμους προς τους φίλους που τα ανήρτησαν ή μας τα έστειλαν. Βοηθήστε κι εσείς!)

Τέλος, οι διαχειριστές δεν συμφωνούν πάντοτε με τον Ηλία Μπαζίνα. Άλλωστε, όπως θα δείτε, και ο ίδιος, με την πάροδο των ετών, πολλές φορές έχει διαφωνήσει με παλαιότερα γραπτά του! Αλλά, ακόμη και όταν διαφωνούμε, πάντοτε σχεδόν βρίσκουμε την σκέψη του ενδιαφέρουσα.

Ο βιβλιοθηκάριος

9 σχόλια:

  1. Έχω μείνει κάγκελο! Είναι μεγάλη τιμή για μένα. Ξεκίνησα να κάνω αυτή τη δουλειά για πλάκα λαι τώρα διαπιστώνω ότι πρέπει να προσέχω την πλάκα γιατί υπάρχουν άνθρωποι που αποδίδουν κάποια σημασία σε αυτά που λέω.
    Παιδιά, σας ευχαριστώ. Μου δώσατε μεγάλη χαρά. Ό,τι ξέρω κι ό,τι πιστεύω θα το μοιραστώ μαζί σας.
    Αποβλέπω στο να τα πούμε και ζωντανά.
    Συνεχίστε να διαφωνείτε μαζί μου, όσοι διαφωνείτε, κάτι καλό θα βγει.
    Ηλίας Μπαζίνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος4/9/08, 12:06 π.μ.

    Εμείς ευχαριστούμε πολύ κύριε Μπαζίνα για τα καλά σας λόγια, και φυσικά για τα κείμενά σας τόσα χρόνια!

    Θα ανεβάσουμε κι άλλα άρθρα, ελπίζουμε αντιπροσωπευτικά, από διάφορες εποχές, απλώς ενδεικτικά - σταγόνα στον ωκεανό! Αλλά -σίγουρα σας το έχουν πει πολλοί- νομίζουμε ότι αξίζει να εκδώσετε ένα νέο βιβλίο, είτε με παλιά άρθρα, είτε ακόμη καλύτερα με νέα δουλειά. (Και έχω διαβάσει που λέγατε ότι ετοιμάζετε κάτι για ιστορικά θέματα!)

    Εγώ ομολογώ ότι είχα έναν ενδοιασμό που φτιάξαμε αυτό το ιστολόγιο χωρίς να σας ξέρουμε προσωπικά και χωρίς να σας ρωτήσουμε καν. Ολίγον αδιάκριτο, και προπαντός δεν θα ήθελα να δημιουργήσουμε λανθασμένες εντυπώσεις. Σας διαβεβαιώ όμως πως ό,τι κάναμε το κάναμε φιλικά, ερασιτεχνικά (με την κυριολεκτική έννοια) και με αίσθημα ευθύνης. Φυσικά, εάν οποτεδήποτε έχετε αντίρρηση σε κάτι, αρκεί να μας ειδοποιήσετε.

    Ευχαριστούμε ξανά και ευχόμαστε υγεία και ευτυχία. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε, ελπίζω, μαζί σας σε πρώτη ευκαιρία, είτε μέσω του Φιλάθλου είτε όπως αλλιώς!

    Φ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στον Ανωνυμο και στον Καλλιμαχο
    Θα συμφωνησω φιλοι οτι ειμαι κι εγω υπηρετης του διεθνους αθλητικου κατεστημενου ΑΝ μου βρητε ΕΝΑΝ ακομα Ελληνα ο οποιος εβρισε το Ρογκ με τον τροπο που τον εβρισα εγω. Τι αλλο πρεπει να κανη ενας ανθρωπος για να μην του λενε οτι ειναι υπηρετης του κατεστημενου; Το παραπονο μου ειναι οτι με κρινουν ΧΩΡΙΣ να εχουν διαβασει αυτα που γραφω.
    Για τον Μπολτ ειπα οτι ειναι το μεγαλυτερο φαινομενο, που εβγαλε ο αθλητισμος, οχι ο μεγαλυτερος αθλητης. Ο μεγαλυτερος αθλητης για μενα παραμενει ακομα ο Αλ Ερτερ, και αδιαφορω παντελως για το αν ο Ρογκ θα τον βγαλη ντοπαρισμενο μετα θανατον. ΦΥΣΙΚΑ αγωνιζοταν ντοπαρισμενος, οπως και ολοι οι αλλοι. Πρεπει να καταλαβουμε μια για παντα οτι οι διαφορες αναμεσα στα ατομα ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Αν ντοπαρισθη ο ενας και οχι ο αλλος, οι διαφορες θα εξαφανισοθουν. Αν ντοπαρισθουν και οι δυο, οπως γινεται ΠΑΝΤΑ στα ανωτατα κλιμακια, οι διαφορες θα ισχυσουν. Και το γεγονος οτι υπαρχει το καταραμενο αναβολικο απο το 1956 τουλαχιστον, δεν σημαινει οτι επαψε να υπαρχη το αλογο και το μουλαρι, που ελεγε και ο φιλος μου ο Γιουρικ Βαρτανιαν. Οπως υπαρχουν οι διαφορες ακομα και αναμεσα στα αλογα κουρσας. Κανενα ντοπινγκ δεν μπορει να τγις εξαφανιση.
    Ο Μπολτ ειναι απλα το ταχυτερο αλογο κουρσας που υπαρχει. Οπως βρεθηκε αυτος, θα βρεθη και καποιος ταχυτερος. Ετσι γινεται παντα και τα ρεκορ ειναι για να σπανε.Ο Μπολτ απλα ειναι φαινομενο επειδη η υπεροχη του ειναι μεγαλη. Οφειλεται στο πολυ μεγαλο. για σπριντερ, αναστημα του. Οταν οι ανθρωποι ψηλωσουν κι αλλο, θα δουμε ακομα μεγαλυτερα ρεκορ. Η Τζαμαικα δεν εχει καλυτερα φαρμακα απο τις ΗΠΑ. Ο 10ος Αμερικανος σπριντερ ειναι καλυτερος απο το το 10ο Τζαμαικανο. Τους ειδαμε να μην τραβανε στα 4Χ400. Αυτο δεν θα συνεβαινε αν ειχαν το υπερφαρμακο.Απλα, ο Μπολτ ειναι καλυτερος απο τον Παουελ και ο Παουελ καλυτερος απο ολους τους αλλους. Το να εμφανιζεται καθε 20-30 χρονια ενας Μπολτ, ειναι το φυσικο, οχι το αφυσικο.Τωρα ετυχε να ειναι αυτος. Ο Οουενς ηταν πολυ μεγαλος. Οχι μονο δεν ειχε αναβολικα, δεν ειχε ουτε καν μεθοδολογια προπονητικης, ουτε βαρη, ουτε διατροφη, ουτε προχωρημενα παπουτσια, ουτε «γρηγορο ταρταν». Ουτε βατηρες της ανθρωπιας. Και ηταν μετριου αναστηματος. Αν ειχε το αναστημα του Μπολτ και ζουσε σημερα, θα ηταν μαλλον ανωτερος απο το Μπολτ.
    Ουτε η «αθλητικη ιδεα» ουτε η «ακυρωση» της εχουν καποια σχεση με αυτα που λεμε. Εμεις μιλαμε κλινικα, εργαστηριακα. Ηθικα και φιλοσοφικα, η αθλητικη ιδεα εχει πεθανει εδω και δεκαετιες. Πιο ισχυρο φαρμακο απο την μεθυλτριενολονη δεν υπαρχει αυτη την ωρα. Η Τζαμαικα δεν εχει σπουδαια αθλητικη τεχνογνωσια και γι αυτο δεν εχει και συνολικο αθλητισμο. Ο,τι ξερουν οι...Μπαχαμες, που εχουν υψηλοτερο δεικτη μεταλλιων κατα κεφαλην, ξερει και αυτη. Αν εχη σειρα να πιαστη, θα πιαστη. Σε αιφνιδια τεστ. ΟΛΟΙ ειναι ντοπε σε αυτο τον αθλητικο πλανητη. Οποιον θελει ο Ρογκ, ξηλωνει.
    «Μηπως οι δικοι μας εχουν μεινει πισω σε τεχνογνωσια και γι αυτο τους πιανουν;» Ευλογη ερωτηση. Η απαντηση ειναι ΟΧΙ. Δεν θελω να μιλησω γι αυτο, δεν ειναι ωρα. Γιατι μπερδευουμε τους δικους μας και θολωνουμε, οπως ειναι φυσικο, την κριση μας; Η Κινα, με...6.000 φορες μεγαλυτερο πληθυσμο, δεν μπορει να κερδιση τις Μπαχαμες στα σπριντ κι ας εχη και την Σου Λι και τις αβαντες μιας υπερκολοσσιαιας διοργανωσης στον τοπο της. Ουτε ο κολοσσος Ρωσια μπορει, ουτε η Γερμανια. Τα σπριντ ειναι γονιδιακο ζητημα. Εγω δεν θεωρω «υποπτη περιπτωση» για γενετικο ντοπινγκ το Μπολτ, που ειχε και τα παγκοσμια ρεκορ παιδων και εφηβων. Αν υπαρχη μια υποπτη περιπτωση, για χιλιους λογους, ειναι ο Γουώρινερ...
    Θα περιμενω αποψεις σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος4/3/09, 3:20 μ.μ.

    Ξεκίνησα να διαβάζω τα κείμενα του κου Μπαζίνα στην δεκαετία του 80 και τον θεωρώ έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες αρθρογράφους και δασκάλους δια του τύπου του αιώνα μας (ο ίδιος αν το ακούσει μάλλον θα μου κάνει αυστηρή παρατήρηση που το λέω). Στενοχωριέμαι ειλικρινά για όσους δεν έχουν διαβάσει άρθρα του και σας συγχαίρω θερμότατα για την ιδέα και την προσπάθεια σας να αναδειχθεί ο λόγος ενός ειλικρινούς Έλληνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας παρακαλώ
    Προσπαθώ να επικοινωνήσω με τον κο Η. Μπαζίνα
    και δεν μπορώ να βρω τηλέφωνο του.
    Είναι παλιός μου φίλος και συλλέκτης ενός καλού πίνακα μου
    που θέλω να εκθέσω στην αναδρομική μου έκθεση στο μουσείο Μπενάκη τον Απρίλιο
    αν μπορείτε να με βοηθήσετε σας είμαι ευγνώμων
    Κυριακος Κατζουράκης, ζωγράφος
    2106420994 / κιν. 6972465563 katzourakiskyriakos@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος23/8/13, 9:19 π.μ.

    Σημερα στις 23 08 2013 ακουσα οτι εφυγε ο Ηλιας Μπαζινας.
    Αισθανθηκα ενα μεγαλο πονο μεσα μου, αισθανθηκα οτι εφυγε ενας δικος μου ανθρωπος.
    Για χρονια μας ειχε γαλουχησει με τις ιδεες του και τον πατριωτισμο του
    Ελεγα στους φιλους μου: Θες το παιδι σου να γινει ανθρωπος με αρχες, Ελληνας?
    Παρτου τον Φιλαθλο να διαβαζει καθημερινα τον Ηλια Μπαζινα
    Ηλια Μπαζινα δεν θα σε ξεχασουμε ποτε, σε αγαπαγαμε και θα σε αγαπαμε μεχρι να σβησουν και τα δικα μας φωτα
    Λυπαμαι μονο που δεν προλαβες να γραψεις ενα βιβλιο και να βαλεις μεσα ολα αυτα που εγραφες στα πρωτοσελιδα του Φιλαθλου, για να σε'χουν κατω απο το μαξιλαρι τους οι επομενες γενιες
    Λυπαμαι και κλαιω μεσα μου που δεν θα σε ξανακουσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος26/8/13, 12:49 π.μ.

    Αντίο Ηλία Μπαζίνα. Θα σε διαβάζουμε και θα θυμόμαστε...
    Νίκος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος27/8/13, 3:02 μ.μ.

    ηταν ενας πραγματικά υπέροχος ανθρωπος
    θα ηθελα να συμμετεχω/βοηθησω στο να μεταδωθεί το πνευματικό του έργο και να γίνει ευρήτερα γνωστό
    ειμαι παρα πολύ λυπημένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. http://akiropidima.blogspot.gr/2014/01/blog-post_28.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή