XXIX Ολυμπιακοί Αγώνες - Πεκίνο 2008

Αχανής έκφραση τιμής στην Ελλάδα (9-8-2008)
[Σχόλια: Κρατύλος, «Τὰ κινεζάκια τραγουδοῦν Ἑλληνικά» - Βίντεο]

Γαλήνη, φιλία, μπούγιο... (10-8-2008)

Ολυμπιακοί και τέως βασιλιάς (11-8-2008)

Εθνική ομάδα μπάσκετ (13-8-2008)

Γεφυρώνει το χάσμα της εξέλιξης ο Μπολτ, ο μεγαλύτερος αθλητής της Ιστορίας σε οποιοδήποτε άθλημα (17-8-2008)
Επίσης για τον Ουσέιν Μπολτ:
Τρομακτική περίπτωση ο Μπολτ (15-7-2008)
Το θέμα του κορεσμού των ρεκόρ (16-7-2008)

Ούτε και ο Μπολτ ακόμη σοβαρό πρότυπο για την νεολαία... (18-8-2008)
Καλοί οι μεγάλοι αθλητές, έχουν την εκτίμηση και την συμπάθειά μας, συχνά και τον θαυμασμό και την αγάπη μας, αν είναι και καλά παιδιά [όπως ο Μπολτ]. Αλλά θα ευχόμουν ολόψυχα οι Έλληνες να αναζητούσαν την δικαίωση και την καταξίωση σε πράγματα ανώτερα από τον αθλητισμό. Είμαστε από τους λαούς που μπορούν. Έχουμε διεξόδους και λύσεις.
Ο απεριόριστος θαυμασμός μου για την Πηγή Δεβετζή λίγο έχει να κάνη με τις στενά αθλητικές της ικανότητες. Έχει να κάνη με τις ψυχοπνευματικές ΑΞΙΕΣ που ενσωματώνει, αξίες που στο διάβα της ανθρώπινης ιστορίας στάθηκαν δομικό υλικό για μεγάλους λαούς και μεγάλους ανθρώπους. ΨΥΧΗ, αυταπάρνηση, ατέλειωτη δουλειά. Ούτε στο ελάχιστο δεν με απασχολεί το χρώμα του μεταλλίου της Χρυσοπηγής. Με απασχολεί το ότι η ακατάβλητη βορειοελλαδίτισσα ΕΙΝΑΙ, ναι, καλό πρότυπο για τη νεολαία...

Αθλητισμός, άθλοι, Ισινμπάγιεβα, εθνικοί «θρίαμβοι» και «τραγωδίες» (19-8-2008)

Σκόρπιες σκέψεις (20-8-2008)
Πεθαίνει η άρση βαρών. Μελανήσιοι και Πολυνήσιοι γίγαντες. Ολυμπιακοί Αγώνες, Ροναλντίνιο, Μέσσι, Ναδάλ, αθλητισμός έναντι θεάματος, εμπορευματοποιήσεως και βεντετισμού.

Ανέφικτο να καταργηθή το αντιντόπνγκ, και μοναδική ελπίδα πραγματικής λύσης είναι η βελτίωση των μέσων ανίχνευσης (21-8-2008)

Ασφάλεια ζωής όποιος κάνει σεξ με την Αμπακούμοβα, αυτή την Τατάρα με την κακοήθη δύναμη και έκρηξη (22-8-2008)

Κόβει κεφάλια κατά βούληση το σύστημα όσο υπάρχει η ντόπα, πώς λοιπόν να επιδιώξη την κατάργησή της; (23-8-2008)

...

Η ελληνική γιορτή του Ανδρέα Μαζαράκη

Χάρισε την αρμονία κι έδωσε νόημα
Ηλίας Μπαζίνας
«Φίλαθλος», 5-12-1999

Θα έλεγες πως τούτη η δύσκολη εποχή μας ενώνει όλους με μυστικούς δεσμούς, λες και πάνω από τα κόμματα και τα ποδοσφαιρικά και τα άλλα επιφανειακά και επιπόλαια, που υποτίθεται ότι μας βάζουν να τσακωνόμαστε, πλανιέται η ΕΝΤΟΛΗ. Κι άλλες φορές έτυχε να μιλήσω για την εντολή, όσο μπορώ φυσικά να την αντιληφθώ. Λέει περίπου τούτο: ΜΟΝΙΑΣΤΕ, ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΞΑΝΑ Η ΩΡΑ...

Δεν ξέρω ποια είναι αυτή η ώρα, που έρχεται, τι κάνει και τι θέλει από μας. Ξέρω μόνο ότι θα είναι σπουδαία και τρομερή. Και ότι το υλικό μας πάλι θα δοκιμαστή και πάλι θα αντέξη. Για λογαριασμό και των άλλων, που είναι διαφορετικά πλασμένοι.

... Ο ρόλος του ελληνισμού είναι οικουμενικός. ΟΧΙ κατακτητικός, όχι καταπιεστικός. Αποκαλυπτικός, διαφωτιστικός, ενωτικός.

... αυτά τα άπειρα και θαυμαστά που μάθαμε, που βιώσαμε, που επεξεργασθήκαμε μέσα στους αιώνες, πότε με ηφαιστειακές φλόγες ψυχής και πότε με άφθαστη λειτουργία νου και αισθήσεων ...
... Εμείς όμως δεν «μαζεύουμε» ούτε μπαίνουμε στο πλύσιμο, όσα κι αν περί ημών εύχεται ο κ. Κίσσινγκερ. Εμείς θα τα κρατήσουμε ΟΛΑ ζωντανά και δεν θα αφήσουμε κανέναν να κλέψη, να κρύψη, να θάψη τον πλούτο της οικουμένης. Όταν έλεγα του Καραγιαννίδη ότι θα το κρατήσουμε το μαγαζί άλλες δέκα χιλιάδες χρόνια, εννοούσα και με το ΖΟΡΙ! (άμα λάχη!) Ό,τι κι αν κάνουν. Δεν μας θάβουν εμάς έτσι εύκολα, ούτε εμάς, ούτε το φως, που αναδίνει ο τόπος μας και ο πολιτισμός μας.

Καθώς λοιπόν βρεθήκαμε εκεί, κάτω από τον Ιερό Βράχο ...

...Οι πολλοί Έλληνες έχουν βαθύτατη επίγνωση, έστω και όχι πάντοτε ενσυνείδητη, οτι προέρχονται από αυτοκρατορία. ...

... Θα μου πήτε, ποιοι είμαστε «ΕΜΕΙΣ», που τα κάνουμε όλα αυτά; Και είμαστε τάχα τόσο σπουδαίοι, τόσο μάγκες; Για μένα, το «η κότα ή το αυγό» εδώ δεν έχει εφαρμογή. Προϊόν θαύματος είμαστε κι εμείς, που δεν το κάναμε οι ίδοι. Ο ΤΟΠΟΣ το έκανε! Αυτός εδω ο τόπος γεννάει τα θαύματα.

Ας μην μας παρασύρη λοιπόν κάποια αταίριστη και ξένη προς την ουσία του Έλληνα έπαρση. Ας μη φανταζόμαστε ότι ήρθαμε για να «κυβερνήσουμε τον κόσμο». Δεν είναι η μοίρα και ο προορισμός μας να υποδουλώνουμε αλλά να ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΜΕ. Να λυτρώνουμε από τα δεσμά του σκοταδιού. Σχεδόν πάντα με δικές μας οδύνες και ωδίνες. Η μοίρα μας είναι η μοίρα του Προμηθέα. Τον Σταυρό τον αγκαλιάσαμε σαν σύμβολο, γιατί καταλάβαμε όσο κανένας το νόημά του.

Κι αυτό που απομένει είναι η ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ. Για την οσιότητα της καταγωγής μας, για την ευγένεια της αποστολής μας. ... Κουβαλάμε μέσα μας το σπόρο της μεγαλωσύνης. Και η γνώση αυτή μας δίνει κουράγιο χωρίς τέλος.



Και το σχόλιο του Νίκου Καραγιαννίδη, το οποίο ανέφερε ο Ηλίας Μπαζίνας

Για την καψούρα της καψούρας
Νίκος Καραγιαννίδης
«Φίλαθλος», 1-12-1999

«Θα το κρατήσουμε ανοικτό το μπουρδέλο άλλες δέκα χιλιάδες χρόνια...» Αυτή είναι η πιο μεγάλη κουβέντα που άκουσα ποτέ για την Ελλάδα...

... Δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοιο πράμα... Διότι δεν θα βρεις πουθενά αλλού τέτοιο DNA σαν το δικό μας...

Ιπτάμενο παπάρι και βοθροχλαπάτσα

Σαν αλήτη σε κρίση υπνοβασίας
Ηλίας Μπαζινας
«Φίλαθλος», 2-12-1999

Το ποδόσφαιρο συνεχίζει ακάθεκτο πάνω στον εθνικοδιαβρωτικό δρόμο, που έχει εδώ και χρόνια χαράξει. Καθημερινά διδάσκει τους Έλληνες να είναι ΑΝΕΝΤΙΜΟΙ.